PHP Meny

SulisavisaNyhetsarkiv;
        - 2022
        - 2021
        - 2020
        - 2019
        - 2018
        - 2017
        - 2016
        - 2015
        - 2014
        - 2013
        - 2012
        - 2011
        - 2010
        - 2009
        - 2008
        - 2007
        - 2006
        - 2005
        - 2004
        - 2003
        - 2002
        - 2001


Søk i Sulisavisa;

 


powered by FreeFind


Ansvarlig;
Kjell Lund Olsen

 
Sulisavisa logo

Det skjedde i Sulitjelma i 2005

 

Sulisavisa ønsker alle lesere en god jul.
Sulitjelma kirkegård
Kirkegården i Sulitjelma, julaften 2005

21.12.2005
Unik film fra Mavas i 1944
Fly i MavasmargSulitjelma historielag mottok i går en fantastisk julepresang, en film som viser flyktningetrafikken over Mavas under siste verdenskrig. - Her får vi se levende bilder fra "Storlomi" i 1944, der familien Steggo, Ruong og Evenstrøm spiller hovedrollen. Det er litt av en julepresang til laget, selv om vi har betalt den selv, sier Wenche Spjelkavik, leder for historielagets arkivgruppe. - Vi har i mange år visst at det var tatt opp film i Mavas under krigen, men vi visste ikke om filmen var tatt vare på. Nå har vi fått råfilmen overspilt på DVD, og den holder god kvalitet.
Det var etter en nitidig etterforskning og lykkelige tilfeldigheter at arkivgruppa, som består av Wenche Spjelkavik, Knut Støre og Kjell L. Olsen, til slutt klarte å spore opp filmen som er en unik filmdokumentasjon av Mavas som knutepunkt for flyktningetrafikken under krigen. Filmen er laget av en dansk regissør som selv var flyktning til Sverige. I filmen følger vi en flyktning som har tatt seg fra Norge og over grensa til Mavas. Som "kulisse" i dramaet troner Nord-Saulo, og vi får se hvordan Inga Steggo pleier flyktningen i teltkåta i Storlomi. Etter hvert kommer Røde Kors sitt ambulansefly til Mavas og frakter flyktningen ned til sykestua i Arjeplog, hvor doktor Einar Wallquist tar i mot. - Inga Steggo mottok etter krigen "Kong Haakon-medaljen" for sin innsats for flyktninger, og her får vi se hennes innsats i levende bilder, det er utrolig artig, sier lederen for arkivgruppa.
Historielaget har i samme anledning kjøpt inn en annen film som viser samer på besøk i Sulitjelma i 1923. Sulitjelma Historielag regner med at første visning av filmene blir på lagets årsmøte i februar, og på "Bakken-festen" til sommeren.

W.S.

19.12.2005
Coop Prix ut - Coop marked inn
Coop SulitjelmamargTorsdag 30. mars er det over og ut for Prix-kjeden i Sulitjelma, og Coop-marked kommer i stedet.
-Vi har stor tro på at et Coop-marked vil bety et bedre tilbud for folk i Sulis, det er i allefall resultatet i Valnesfjord, sier disponent i Coop Fauske, Arne Magne Jenssen.
Mange frykter dyrere varer og større handelsflukt fra Sulis, men den spådommen frykter ikke Arne Magne Jensen.
- Coop-marked vil gi våre kunder i Sulitjelma et mye større utvalg av varer enn det Prix hadde, vi står mye friere til å tilpasse vareutvalget til etterspørselen. For eksempel vil vi nå kunne selge både spiker og sag, glasstøy og el-drill. Prix har aldri tilbud på varer, men det har Coop-markedet. Så se opp for gode tilbud både på kjøtt og andre ferskvarer, oppfordrer Jensen, og viser til at omleggingen i Valnesfjord har gitt økt omsetning i butikken der.
Et Coop-marked åpner også for å kunne tilby varer som hyttefolket etterspør, om noen ønsker å kjøpe gass vil det kunne imøtekommes nå. Disponenten avslører også at man ser på mulighetene til å utvide åpningstidene på butikken. I tillegg skal butikkbygget fikses opp både utvendig og innvendig. I første omgang skal det legges nye belegg på gulvene og belysningen skal bedres. Huseier A. Moan skal fikse opp butikken utvendig, slik at bygget fremstår som et moderne butikkbygg.
I følge Jensen vil det i løpet av kort tid bli sendt ut et informasjonsskriv om saken til coopkundene i Sulis.

W.S.

14.12.2005
Store skader på høyspentlinje
Under uværet natt til mandag ble en hel rekke stolper på høyspentlinja til Jakobabakken ødelagt. - I alle fall 12 stolper er rykket opp eller knekt og må derfor skiftes, sier Thor Olav Mosti i Fauske lysverk. Det er kraftig nedising kombinert med sterk vind som er årsaken til skadene. - Jakobsbakken er uten strøm og vi jobber nå først med få etablert en provisorisk strømforsyning, sier Mosti. Denne regner han med vil være operativ fra i morgen. I tillegg er det en rekke skader på lavspentanlegget på Jakobsbakken. Blant annet er flere stolper knekt og kabler er dratt ut av husveggene. Alle lysverkets abonnenter på Jakobsbaken er varslet per telefon.

K.L.O.

30.11.2005
Har kjøpt "lysverkhuset"
Sulitjelma Adventurer AS har kjøpt Fauske Lysverks bygninger på Sagatippen i Charlotta. Dette ble klart etter at budrundene var avsluttet. - Hva kjøpesummen ble vil jeg foreløpig ikke kommentere, sier Tom Erik Lund. Kjøpet omfatter en stor dobbeltgarasje i tillegg til selve hovedbygningen. Firmaet leier i dag lager og kontor på flere steder og regner med å ha flyttet dette over til de nyervervede lokalene innen februar.
I tillegg tar vi sikte på å overta lysverkets bensinutsalg, men dette er ikke helt avklart, sier Lund.

K.L.O.

19.11.2005
Frustrerte brannfolk i hele Salten
Sagatun og de pleietrengende der er ikke nevnt. Folketallet i Sulis er redusert til 483 personer. Dette er noen av de feil og mangler brannvakta i Sulis påpeker i brev til politikerne, når brannvakt og røykdykkertjenesten i Sulitjelma nok en gang foreslås nedlagt. Denne gang kommer forslaget fra Salten regionråds hovedrapport om etablering av felles branntjeneste for Salten-kommunene. Brannvakta i Sulis reagerer, for hovedrapporten baserer sine konklusjoner på både feil og mangelfullt materiale.

LES MER

W.S.
  Brann i Glastunes
Brann i Glastunes, mai 1999.

18.11.2005
Sårjåsjävrre og Dag Hammarskjöld
Posten Sverige feirer at det i år er 100 år siden Dag Hammarskjöld ble født, ved å gi ut et samlerblad med to nye frimerker. Samlerbladet prydes av et bilde fra Sårjåsjävrre. Her hadde Dag Hammarskjöld funnet sitt favorittsted, der han blant annet bedrev fjellklatring i Sulitjelmamassivet. På bildet fra Sårjås er det satt inn et dikt av Hammarskjöld: "Är det nytt land, i en anna verklighet än dagens? Eller har jag levt där, före dagen?

1953 ble Dag Hammarskjöld generalsekretær for FN. Frem til sin död 1961 sto han blant annet for etableringen av FNs fredsbevarende styrke. 1961 fikk Dag Hammarskjöld postumt Nobels fredspris. Foruten sitt internasjonale politiske engasjement var Hammarskjöld også forfatter og oversetter. Mange fjellvandrere kjenner også til hans forkjærlighet til fjellet og at han gjerne hadde tilhold i "Consul Perssons stuga" i nedre Sårjås. Også Blåmannsisen har Hammarskjöld omtalt på denne måten; "I sin lange snøblinkende velvning ruller den fram som en eventyrenes hvite hval i fjellhavet".

W.S.

  Frimerkehefte Sorjos
 


+

Evald Berg Johansen

Født 21/12 1913, død 16/10 2005


30.9.2005
Lottomillionær fra Sulitjelma
I følge media har en "godt voksen" mann fra Sulitjelma vunnet 2,2 mil. kr i lotto i forrige uke. Mannen, som ønsker å være anonym, har fortalt til norsk tipping at han er arbeidsledig og at han vil bruke pengene til å betale ned gjeld samt å trygge alderdommen.


16.9.2005
Forsterking av demninger
Demning i BalvatnetmargTidligere i høst har den gamle demninga i Kjelvatnet, østre løp, blitt forsterket. Nå har turen kommet til Balvatnet. Det bores en rekke armeringsstenger gjennom demninga og flere meter ned i berggrunnen under. Dette utføres etter pålegg fra myndighetene og skal sikre mot sammenfallende hundreårsflom, isgang etc. Arbeidet utføres av firmaet A. Moan AS.
Etter en regnfull høst ser vi av bildet at det bare er rundt en meter før Balvatnet er fullt og renner på overløp.


K.L.O

 

 

 


16.9.2005
Glatte veier
Bil i grøftamargEtter årets første snøfall har veien opp til fjells blitt glatt. Det fikk en av bilførerne erfare i bakken opp fra Trøftendammen. Bilen ble en del skadet etter et ublitt møte med "guds frie natur". Hadde bilen sklidd av veien på motsatt side ville den ha ligget i selve Trøftendammen.
K.L.O.

 

 

 

 


16.9.2005
Vinteren er i anmarsj
Første snøfallmargEtter et
nærmest uavbrutt regnvær de siste ukene, har det nå gått over til snø. Høstens første snøfall kom og la et hvitt lag på bakken, natt til 16. september. Sulisavisas redaksjon har registrert dato for første gang det legger hvitt nede i Sulis, fra og med høsten 1996. 16/9 er det tidligste i hele denne perioden. I gjennomsnitt er datoen 12. oktober, men i 2000 kom første snø så sent som 28. november.

Se flere bilder her.
K.L.O.

 


16.9.2005
Hussalg kritiseres
Hybelhus i SulitjelmamargOpplysninger om kjøp og videresalg av hybelhusene Vindheim og Austheim har den siste tida vakt oppsikt. Det er Saltenposten som i flere artikler har satt kritisk lys på denne saken. Hybelhusene ble oppført av Sulitjelma Gruber i 1969, men i forbindelse med hjemfallet ble Fauske kommune eier av byggene. Etter at de hadde stått ubrukt i en årrekke, ble hybelhusene lagt ut for salg i juni 2002. Flere interessenter falt raskt av lasset da det fra kommunens side ble opplyst at de ønsket å selge begge hybelhusene samlet. Skagen Hotell Eiendom, som eier Sulitjelma hotell, var likevel interessert i hele pakken. Prisen for de to hybelhusene foreslo Skagen H.E. satt til 10.000 kroner inklusiv tinglysning. Skagen argumenterte for dette med at de skulle utvikle sitt turismekonsept i Sulis. Fauske kommune godtok prisen og hybelhusene ble solgt for kr 5.000,- per stykk. Senere på høsten 2002 ønsket Skagen H.E. å kjøpe Lomianlegget for 100.000 kroner, men dette salget ble stanset av formannskapet.
Etter to års eierskap, og uten at hybelhusene har vært i bruk, har Skagen H.E. nå solgt begge byggene videre. Austheim til fire privatpersoner/familier og Vindheim til Consul Invest AS ved Stein Kristoffersen. Skagen H.E. har fått en fortjeneste på nær en halv million kr, uten å ha ha brukt penger på oppussing eller vedlikehold.
At Skagen H.E. har gjort en usedvanlig god handel er åpenbart. At en kommune i økonomisk krise har gjort en tilsvarende dårlig handel er like åpenbart. Det kunne blitt mye gatelys og snørydding for en halv million dersom kommunen selv hadde solgt husene på det åpne marked og beholdt fortjenesten. Dersom kommunen med overdragelsen ønsket å støtte det lokale næringslivet, kunne de ha tatt inn en klausul i salgskontrakten som sikret kommunen fortrinnerett til gjenkjøp. Skagen H.E. har i alle fall sett trusselen fra mulige konkurrenter og lagt in klausul ved salget av Vindheim.

K.L.O.

4.9.2005
Ny bru på tre dager
Hengebro i SorjosmargNå er det slutt på vading over breelva ved Svarthammarn i Sorjos! Mandag kveld den 29. august ble materialer samt Carl Norberg og Ivan Johannesen fra Fjelltjenesten fløyet inn til breelva med et helikopter fra Artic Air, Vuoggatjålme. Torsdag 1. september var brua på plass, og Sulisavisa møtte Norberg og Johannesen da de landet ved Storelvvatn torsdag kveld. I følge brobyggerne hadde oppdraget for turistforeninga gått knirkefritt, nå gjenstår det å se om broa takler kommende vintre.
I neste uke skal Norberg og Johannesen i gang med å bygge to bruer over Villumselva. Her skal det bygges ei hengebro, samt en "stokkbro" for scootertrafikk vinterstid. Når disse oppdragene er fullført, skal de to innover til Fuglvassforsen for å restaurere båtoppdraget mellom Balvatn og Fuglvatn.
Sulisavisa har fått en flott bildeserie som viser byggingen av Sorjosbrua, alle bildene er tatt av Carl Norberg, Fjelltjenesten.

Se bildene.W.S.

 

 

 

 


4.9.2005
Fant fredet plante i Fauske
FjellvalmuemargTorsdag 1. september ble det gjort et nokså sensasjonelt funn ved foten av Sulitjelmamassivet. For første gang er fjellvalmue funnet innen for Fauske kommunes grenser. Planten finnes ved Nord-Saulo og i grensestrøkene mellom Balvatn og Mavas, men er tidligere ikke funnet i de nordøstlige deler av Sulitjelmafjellene.
Det finnes mange underarter av fjellvalmue og det er ennå ikke klart hvilken nyfunnet tilhører. Det er flere ting som tyder på at nyfunnet kan være den meget sjeldne "læstadiusvalmuen", som blant annet kjennetegnes med grove, svarte hår på frøkapselen. Nordsiden av Sulisfjellene har fra før en meget spesiell og sjelden flora, blant annet finnes dvergarve og raggmure like over riksgrensen. Raggmura har her sitt eneste voksested i Skandinavia, utenom Svalbard.W.S.

 

 

 

 


29.8.2005
Håp om lys
Veikrysset mellom Stallbakken, Verkstedhaugen og "Firogsekstibakken" har i over ett år vært stummende mørkt. Høst og vinter er dette et trafikkfarlig sted, der ikke minst småunger på vei til skolen er utsatt. Dette skyldes at lysstolpen i foten av "Firogsekstibakken" ble fjernet pga. skade og det har ikke blitt satt opp ny. I tillegg har resten av gatebelysningen frem til Sykehuskrysset vært mørklagt, visstnok på grunn av kabelbrudd.
Fauske kommune har fått flere henvendelser om forholdene, uten at det har skjedd noe. Frode Ramskjell, ved kommunens tekniske avdeling, sier nå at kabelbruddet vil bli reparert før vinteren og at oppsetting av ny stolpe skal vurderes snarest mulig.
- Jeg kan i alle fall love at vi skal befare veikrysset. Selv om økonomien er dårlig, er vi nødt til å vurdere slike trafikkfarlige punkt, sier Ramskjell til Sulisavisa.

W.S.

23.8.2005
Reparerer veier
Et lite parti av veien mellom Hanken og toppen av Tverrfjellet er hver sommer utsatt for utgraving fra smeltevann. Nå skal Salten kraftsamband bøte på dette ved å støpe betong i veibanen på det mest utsatte stedet. Arbeidet skal utføres i løpet av de nærmeste dagene.
Tidligere i år kom SKS, Statskog og Fauske kommune til enighet om reparasjon av veien mellom Såkikrysset og skihytta, samt parkeringsplassene ved Skihytta og ved Kjelvasskrysset. Også dette arbeidet vil starte opp i nær framtid.

K.L.O.

23.8.2005
Bygger bro
Sulitjelma og omegn turistforening skal bygge en 25 meter lang hengebro over breelven ved Svarhammer'n i Sorjos. Foreningen har mottatt tippemidler til dette arbeidet. I inneværende uke vil materialer bli fløyet inn fra svensk side. Mannskaper fra Statskog er leid inn for å forestå byggingen.
Passering av breelva har vært det største hinder for ferdselen mellom Sulitjelma og Virrihaure/Padjelanta nasjonalpark. Tiltaket vil derfor åpne for større tilstrømning av turister til Sulitjelma.

K.L.O.

23.8.2005
Salg av Storkontoret
Administrasjonen i Fauske kommune ønsker nå å selge Storkontoret. Bakgrunnen er en henvendelse fra "interesserte kjøpere". Den 22. august var saken lagt fram for formannskapet, uten at "kjøperne" var identifisert og mulig kjøpesum ble oppgitt. Administrasjonen la fram et regnestykke som viser at kommunen i 2004 hadde netto driftsutgifter på kr 83.000 for huset. En av de tre leietakerne i bygget er Nordland Taxi. Bedriften har en leiekontrakt som løper fram til 2015, og som innebærer en svært lav husleie. Den lave husleia medfører i dag at driftsresultatet for huset blir dårlig. Dersom kommunen selger huset og de nye eierne setter opp husleien, må Fauske kommune likevel dekke merkostnadene for Nordland Taxi de neste ti år. Administrasjonens framlegg for formannskapet nevner ikke at Sulitjelma historielags lokalarkiv er en av leietakerne som betaler husleie. Huset ble i 1999/2000 restaurert for 2,4 mill. kr og er av takstmann vurdert å kunne selges for en pris av 1,5 - 2 mill. kr.
Formannskapet valgte å utsette behandlingen av denne saken.

K.L.O og W.S.

17.8.2005
Hårmygg
HårmyggmargSulisavisa har tidligere omtalt insektet hårmygg. For mange var dette et helt nytt "bekjentskap". Hårmyggen har vært i Sulitjelma til alle tider, men opptrer i år i et meget stort antall og blir derfor lagt merke til av mange.
Hårmygghannen og -hunnen kan skilles gjennom forskjellig størrelse på hodet. Hannene har stort hode og hunnene lite hode.

Sulisavisa kan presentere ferske foto av "skapningen". Se bildene her.


K.L.O og W.S.

 

 


9.8.2005
Bobiler og campingvogner i Balvatn
Campingvogn i TjoarvimargTidligere var Balvassveien skiltet med forbud mot campingbiler. For tre år siden ble skiltet fjernet, og bobiler og campingvogner er nå et stadig vanligere syn langs veien og inne ved Balvassdemninga. Mange har meldt fra om det de har trodd var ulovlig kjøring, og veien er jo ikke akkurat bygd for å kunne passere eller parkere med slike kjøretøy.
Odd Vestgård ved Statskog SF sier til Sulisavisa at forbudsskiltet ligger klart til oppsetting, men til nå har det ikke vært meldt om problemer med slik ferdsel.
- Det er ikke bare Statskog og Salten Kraftsamband som kan avgjøre slik skilting, her har Statens vegvesen også et avgjørende ord med i laget. Vi kan likevel få satt opp skiltet på dagen dersom det oppstår problemer på grunn av ferdsel med slike kjøretøy, sier Vestgård.

W.S.

 


9.8.2005
Aggregat til besvær
Et strømaggregat tilhørende Statskogs hytte i Tjorvi har i flere år spredt motorstøy og lydforurensning langt innover fjellviddene. Onde tunger har påstått at motorduren kommer fra en snøscooter på tomgang. Strømaggregatet, som visstnok er nødvendig i bruk for Statskogs aktiviteter i Balvassområdet, er uansett dårlig reklame for statsforvaltningen. Nå ryktes det at lydforurensningen kanskje skal opphøre, ved at Statskog skal bygge et lydisolerende rom til uhyret.

W.S.

7.8.2005
Svermende insekter
Mange har den siste tiden observert store svermer av et insekt som de mener ikke å ha sett tidligere. Insektene, som finnes både ved hytteområdet og nede i Sulitjelma, er ca 2 cm langt, sort med rødt på innerste del av beina. Beina henger slepende under når de flyr tilsynelatende formålsløst rundt omkring. Dette er en hårmyggart med latinsk navn "Bibio pomonae". Dersom man studerer skapningen under en lupe vil man se at den er hårete på kroppen og på beina. Denne spesielle arten blir ofte kalt russeflue.

Les mer om hårmygg på sidene "Spør en biolog" eller på siden "Fluefiske-nord".

K.L.O.

+

Arne Karlsson

Født 3/2 1930, død 31/7 2005


29.7.2005
Skadeinsekt til angrep i Sulis

LerkebarvepsmargVed kirkegården i Sulitjelma er det oppdaget et massivt angrep av stor lerkebarveps. Larvene som spiser nålene på lerka har gjort rent bord på flere lerketrær. Trærne som ble plantet for om lag 15 år siden, kan dø ut dersom angrepet gjentar seg til neste år. Årets larver vil først til neste år bli til en ca.1 cm lang veps. Den har svart kropp med et rødbrunt belte over bakkroppen. Hunvepsen flyr i juni, og legger da egg i barken på lerkas årsskudd. De sager et snitt i barken hvor eggene legges, derav har vepsen i engelsktalende land navnet "stor sagflue". Stor lerkebarveps (Pristiphora abietina) ble oppdaget først rundt 1930. Insektet er innført til Norge, trolig med tømmer. Stor lerkebarveps har forårsaket store skogødeleggelser bl.a. i Canada, der den regnes som det mest ødeleggende skadeinsekt på lerk.

Se bildene.


W.S.

 

 

 


22.7.2005
Avvikles
Gjennom annonser i lokalavisene bekjentgjøres det at A/S Sulitjelma Gruber nå skal avvikles. Selskapet sto bak bergverksdriften i Sulitjelma fra 1933 og fram til gruvene hjemfalt til Staten i 1983. Selv mange år etter hjemfall var selskapet fortsatt en av de største skatteyterne til Fauske kommune. I 1985 ble A/S Sulitjelma Grubers boliger solgt til Sulitjelma Borettslag for 6 mil. kr. I 1987-88 fikk selskapet 31,5 mil. kr fra staten i oppgjør for det som ikke var omfattet av hjemfallet, men som staten likevel ønsket å overta. I 1988 ble Finneid grus solgt for 25 mil. kr og i 2002 ble selskapets eierandel i Salten Kraftsamband solgt for 356 mil. kroner. Bare gjennom disse oppgjørene har Sulitjelma Gruber, med Elkem som eier, fått over fire hundre mil kr inn i "kassen" etter at selskapet trakk seg ut av bergverksdriften.

K.L.O.


8.7.2005
Forurenser som før
Støvutslipp smeltehyttamargProdusentene av blåsesand i den gamle smeltehytta fikk frist av fylkesmannen til 4. juli med å legge frem en rapport angående støvutslipp fra virksomheten. Torsdag 7. juli hadde fylkesmannens forurensningsavdeling ennå ikke mottatt slik rapport. Det er Sulis Invest AS som står som ansvarlig selskap for produksjonen etter konkursen i Sulis Grit. Den siste uka har det vært full drift av anlegget, til stor sjenanse for beboerne i nærområdet. Nedsoting av biler, utemøbler og klesvask på grunn av store utslipp av støv, er resultatet. Marit Torsvik hos fylkesmannen opplyser at de skal se på saken over helga, men at det ikke er mye de kan gjøre for å få en rask stans i forurensningen. - Det er mulig for å oss å gi tvangsmulgt dersom ikke pålegg er etterfulgt, men saksbehandling av dette vil selvfølgelig ta sin tid, sier Torsvik. Mange i Sulis har sammenlignet denne saken med myndighetenes reaksjoner overfor snøscooterkjøring og kontroll av samme. En av naboene til blåsesandanlegget har følgende hjertesukk; Når det meldes om ulovligheter i forbindelse med kjøring på snø er reaksjonstiden rask og bøtene høye. Når man forurenser nærområdene med flyvestøv og svart sot, tok det to år før fylkesmannen giddet å svare på henvendelser fra oss. Vi krever stans i utslippene og opprydding i søplet som bedriften omgir seg med.

W.S.

 


6.7.2005
Fugletur
Søndag 10. juni arrangerer Saltdal kommune, i samarbeid med Saltdal turlag, Fjelltjenesten og Fylkesmannen, en "fugletur" i Balvassområdet. Oppmøte ved skihytta kl 09.00. Første stopp for observasjoner er Storstilla. For mer informasjon ring Frode Tjønn tlf 482 45 367.

K.L.O.

3.7.2005
Overtar posttjenester
Postverket har inngått avtale om posttjenester fra 1.7.2005 med Sulitjelma Hytteservice. Samtlige kunder vil som tidligere bli betjent av landpostbudet, men Sulitjelma scooter og hytteservice vil i tillegg utføre følgende tjenester;
 • Utlevering av pakker med og uten oppkrev
 • Utlevering av store brevpostsendinger
 • Utlevering av sikkerhetsbrev
 • Salg av frimerker go adrerssekort

Følgende åpningstider vil gjelde;

  Mandag - torsdag; Kl 12.00 - 16.00
  Fredag; Kl 12.00 - 17.00
  Lørdag; Kl 12.00 - 14.00


+

Gisle Johan Eliassen

Født 17/7 1920, død 2/7 2005


2.7.2005
Balvassveien åpnet
Veien fra Skihytta og helt inn til Balvassdemninga ble åpnet for fri ferdsel i går, fredag. Veien er i relativt god stand, men med noen korte, fuktige partier mellom Tjoarvihytta og Balvassdemninga.


1.7.2005
Kiosken drives videre
Kitty Iversen, som overtok kiosken på Samfunnshuset etter Laila Hugaas sist høst, hadde bestemt seg for å legge ned kioskdrifta fra månedskiftet juni/juli. Nå er nye eiere klar til å overta drifta. Det er Geir Allan Løkås som fra og med i dag skal forsøke å drive kiosken videre.

K.L.O.

26.6.2005
Trivelig kveld på skihytta
Fest på skihyttamarg80 personer var i går samlet i lystig lag på skihytta ved Kjelvatnet. For tredje år på rad hadde Sulitjelma historielag invitert til "Bakkenfest". På programmet sto kaffe og kaker, allsang og musikk, loddsalg og lysbilder. Framfor alt er dette en møteplass for folk som tidligere har bodd på Jakobsbakken. Til festen kom bakkenfolk fra nær og fjern, fra Fauske og Folda, Mo i Rana og Narvik, og selvfølgelig kom praten og mimringen raskt i gang. Hallgrim Hanssen stilte opp med trekkspillet og hadde for anledningen fått med seg John Erik Hultmann på gitar, Thor Hugaas på trommer og Ståle Ankjell på bass. Sammen sto de for kveldens musikalske innslag og stemningen steg til topps under allsangen, ledet av Cato Hultmann. Lysbildeframvisningen var for mange kveldens høydepunkt og det var mange muntre historier og mye latter. På lerretet ble det vist bilder fra gamle dager, møter med mennesker og tider som for lengst er borte. Det bragte også litt vemod frem. Allt i alt en vellykket kveld, som forhåpentlig blir gjentatt til neste år.

Se bildene fra festen.

K.L.O.

 


17.6.2005
Sviende nederlag i brøytesaken
Administrasjonen i Fauske kommune led nok en gang et sviende nederlag på torsdagens møte i driftsutvalget. Rådmannen har til nå ikke villet innse at veiene i Sulitjelma ved hjemfall ble offentlige. For tredje gang framsatte rådmannen forslag om kutt i brøyting av de fleste sideveier i Sulitjelma. Politikerne valgte å ta hensyn til hjemfallet og fattet vedtak om å fortsette brøytingen i samme omfang som tidligere. For håpentlig er saken med dette avgjort for mange år framover.

K.L.O.

14.6.2005
Snøbrøytingen atter en gang
Torsdag 16. juni skal driftsutvalget i Fauske kommune behandle saken om snøbrøyting på nytt. Administrasjonens "nye" forslag er identisk med de forslag som har blitt fremmet flere ganger tidligere og som har skapt en hel del oppmerksomhet og engasjement.
I følge konsesjonsbetingelsene til A/S Sulitjelma Gruber skulle "alle av selskapet anlagte veier innen konsesjonsfeltet, tilfalle Staten med full eiendomsrett uten vederlag" ved konsesjonens utløp i 1983. Til tross for dette omtaler kommunens administrasjon veiene i Sulitjelma konsekvent som "private veier". Administrasjonens utredning i saken er på i alt 11 sider, men berører ikke med et eneste ord konsesjonen eller hjemfallet i 1983. En del beboere i Sulitjelma har engasjert advokat etter vinterens sjokkmelding om at veiene i Sulis var private. Advokaten påpeker i brev til kommunen at det nå gjøres en saksbehandlingsfeil, dersom ikke konsekvensene etter hjemfallet i 1983 drøftes i saksutredningen. Likeledes har advokaten framsatt krav om at hans brev til kommunen blir lagt fram for politikerne som en del av sakspapirene. Så vil tiden vise om driftsutvalget atter en gang blir nødt til å utsette behandlingen av denne saken og atter pålegge administrasjonen å utføre et tilstrekkelig grundig arbeide.

K.L.O.

9.6.2005
"Jeg har en plan ..."
Safeåpningmarg
Det er enklere påfilm ... Arbeidet med å åpne safen går på andre dagen.
Da nøkkelen til pengeskapet hos Prix i Sulitjelma brakk og restene ikke lot seg få ut av låsen, var gode råd dyre. Firmaet Polarvakt tok på seg oppgaven med å forsøke å åpne safen. I reneste Olsen-bandestil har man beslutte å lage et stort hull i skapsiden.
På film pleier dette å gå noenlunde smertefritt, men i virkeligheten er det ikke så enkelt. Skapet er fraktet ut av forretningen og Polarvakt har arbeidet med saken i to dager, men bare kommet gjennom de ytterste lag. Etter det Sulisavisa kjenner til, har denne type pengeskap aldri noen gang blitt åpnet av tyver. - Men jeg trøster meg med at jeg har bedre tid enn de fleste tyver, sier polarvakts mann på stedet. Han ser likevel ikke lyst på saken. Så langt er det avdekket at pengeskapet består av en ytterkappe i stål, deretter et tykt lag spesialbetong, tett armert med stål-lameller og -nett. Innenfor er det i alle fall to tykke lag spesialstål, så hardt at ingen ting biter på det. - Vi får ta tiden til hjelp, sier Polarvakts mann og meisler videre.

K.L.O.

 

 

 


3.6.2005
Avvikler kiosken
Kitty Iversen sier til Avisa Nordland at hun vil avvikle driften av kiosken på samfunnshuset i månedsskiftet juni-juli. Årsaken er liten lønnsomhet. Iversen overtok kiosken i november 2004, da Laila Hugås gikk over i pensjonistenes rekker.


30.5.2005
Befaring i Daja
I et brev til Fauske kommune krever Sametingets miljø- og kulturavdeling å få gjennomføre en befaring i Dajaområdet i forbindelse med såkalte Dajaplanen. Befaringen, som tar sikte på å kartlegge eventuelle samiske kulkturminner i området, skal gå over fem dager. i tillegg er det satt av to dager til for- og etterarbeid. Kostnadene på kr 21.000,- må dekkes av tiltakshaver, det vil i dette tilfellet si Fauske kommune. Sametingets utsendinger skal samtidig foreta en befaring tilknyttet Salten Kraftsambands søknad om konsesjon for oppgradering av 66 kV-leding mellom Daja og Fagerli.

K.L.O.

27.5.2005
Bøtelagt
En mann fra Sulitjelma er ilagt en bot på kr 4.000,- for bilkjøring uten lovlig regstreringsnummer.


21.5.2005
Ny leder i scooterklubben
På årsmøtet til Sulitjelma sncscooterklubb ble Jim Allan Rognmo valgt til ny leder etter Tom Erik Lund, som ønsket å trekke seg. Rune Lange ble valgt til ny kasserer og Ørjan Strand til ny styremedlem. Det nye styret består av følgende;
 • Jim Allan Rognmo, leder
 • Per Arne Corneliussen, nestleder
 • Rune Lange, kasserer
 • Jon Inge Eliassen, sekretær
 • Kurt Helland, styremedlem
 • Marius Kvæl, styrmedlem
 • Ørjan Strand, styremedlem
K.L.O.

3.5.2005
Fjellveien utbedres
Arbeidet med å utbedre fjellveien fortsetter der man slapp sist høst. På sikt skal det kjøres steimasse og grus på hele veistrekningen mellom Killabakken og Jakobsbakken. I første omgang skal det legges ut 2.000 kubikkmeter steinmasse og denne skal gruses.
I tillegg har man kommet til enighet om ansvaret for veien mellom Såkikrysset og skihytta. Denne skal også steinsettes og gruses, det samme gjelder de store parkeringsplassene ved Kjelvasskrysset og ved skihytta.

K.L.O.

3.5.2005
Bygging av bru
I følge Saltenposten har Kultur og kirkedepartementet tildelt Sulitjelma og omegn turistforening kr 34.000. Midlene er øremerket bygging bru over elva ved Svarthammeren i Sorjos. Elva ligger ved riksgrensen og er det største hinder for fotturistene mellom Sulitjelma og Virrijaure.


3.5.2005
Motorferdselforsøk forlenges
Fauske kommune har fått innvilget en forlengelse av forsøksordningen med lokal forvaltning av motorferdsel i utmark. Dette innebærer at dagens ordning blir forlenget fram til sommeren 2007. Etter dette skal ordningen evalueres.

K.L.O.

1.5.2005
Stor oppslutning om førstemai
Til tross for surt og kaldt vær med ster østavind var det også i år stor oppslutning om førstemai-arrangementet i Sulitjelma. Det var et tradisjonelt arramgement og mange tilreisende fra hele Salten deltok. Om formiddagen var det barnetog og tale for barna ved Inger Lise Evenstrøm. Om ettermiddagen var det demonstrasjonstog. Dagens hovedtale ble holdt av nestleder i arbeiderpartiet, Hill-Martha Solberg som la vekt på parolen "Ny regjering - ny politikk" og manet de frammøtte til å skifte ut dagens borgelige regjering ved høstens stortingsvalg.

K.L.O.

+

Janny Helene Åstrøm

Født 22/8 1923, død 19/4 2005


+

Leif Andreas Jokobsen

Født 10/9 1923, død 7/4 2005


+

Karl Johan Jenssen

Født 1/9 1926, død 29/3 2005


28.3.2005
Hentet av helikopter
En kvinne i 50-årene hadde fått et illebefinnende og måtte derfor hentes på Jakobsbakken av et redningshelikopter som fløy henne til sykehuset i Bodø.+

Viktor Emil Arvid Eliassen

Født 10/6 1922, død 27/3 2005


26.3.2005
Anmeldt for scooterkjøring
Tre personer blir anmeldt for ulovlig kjøring etter en scooterkontroll i Sulitjelma påskeaften. Folk fra Fauske lensmannskontor, Statskog og Fjelltjenesten kontrollerte i alt 21 scooterførere.+

Kåre Johan Erikstad

Født 9/9 1914, død 24/3 2005


22.3.2005
"Knutepunktet" avvikles
Fra 1. april vil "Kutepunktet" være lagt ned. Det innebærer at Sulitjelma blir uten både husflidutsalg og "post i butikk". "Knutepunktet", som ble opprettet av Tove Wensell og Kathrine Moan Larsen høsten 2003, holdt til i den gamle bakeribygningen i Charlotta. Dette var en samling av virksomheten til A. Moan AS, Mons Petterfestivalen, Husflidutsalget og Posten. Da Mons Petterfestivalen nylig flyttet over i andre lokaler og posten ikke ville betale en økt godtgjørelse for utførte posttjenester, var det desverre ikke grunnlag for videre drift. Sulitjelma vil derfor fra 1. april bli betjent av landpostbud.

K.L.O.

16.3.2005
Scootertyver
I følge avisa Saltenposten skal det ha blitt stjålet en snøscooter fra parkeringsplassen ved Kjelvatnet. Tyveriet skal ha foregått i løpet av forrige uke. Scooteren var av merket Polaris Pro X800, 2003-modell. I samme tidsrom har det blitt stjålet bensin fra mange andre scootere som sto parkert i dette området.


13.3.2005
202 deltakere i kobberløpet
Skihytta sulitjelma
Heiagjeng under kobberløpet
margDet 37. kobberløpet gikk av stabelen i klart, kjølig vintervær. I Såki hadde det vært -28 oC om natta, men under løpet var temperaturen 10-12 minusgrader. På grunn av det kalde været var det dårlig gli i løypa, noe som tok hardt på krefttene for menge.
I 2003 var deltakerantallet nede i ca 130 men den gledelige økningen for fjoråret fortsatte også i år. Ca 40 personer gikk løpet for første gang.
Bare to av de som gikk løpet er bosatt i Sulitjelma, resten er tilreisende. En gruppe har kommet fra Nordfold i Steigen. På bildet ser vi"supportergjengen" som gjorde seg sterkt bemerket.

K.L.O.

12.3.2005
Brøyterotet igang igjen
Rådmannen i Fauske fremmer nå "brøytesaken" for driftsutvalget igjen. Utvalget vedtok i 2004 å kutte en hel rekke veier i Sulitjelma og på Fauske fra det kommunale vedlikeholdet, med den begrunnelse at disse veiene er private. Dette medførte at en rekke beboere i Sulitjelma engasjerte advokat i saken. Senere måtte driftsutvalget tåle skarp kritikk fra kommunestyret for behandlingen av saken. Som et resultat av dette vedtok driftsutvalget at den gamle brøyteordingen skulle gjenninnføres i påvente av ny behandling. I mellomtiden skulle administrasjonen bedre dokumentere eiendomsforhold og driftsansvar for veiene i kommunen.
Nå er administrasjonen ferdig med undersøkelsene og fremmer derfor saken på nytt. Rådmannen foreslår å kutte vedlikehold av de samme veiene med begrunnelsen at disse er private. I Sulitjelma ble veiene i sin tid anlagt av A/S Sulitjelma Gruber. I et brev til beboernes advokat Eidnes hevder kommunen at; "Fauske kommune tar ansvar for veger bygd av Fauske kommune, men ikke nødvendigvis for veger bygd av private bedrifter som Sulitjelma Gruber A/S." Dette står i skarp kontrast til konsesjonsbetingelsene som ble gitt A/S Sulitjelma Gruber ved kongelig resolusjon av 6. juli 1933. Denne konsesjonen gjalt i 50 år og utløp som kjent ved hjemfall 6. juli 1983. I følge konsesjonen skal; "alle av selskapet anlagte veier innen konsesjonsfeltet, tilfalle Staten med full eiendomsrett uten vederlag". Hva kommunen enn mener kan de i alle fall ikke påstå at veiene er private. Dette kan også få konsekvenser for noen veier i Sulitjelma som var omfattet av hjemfallsoppgjøret, men der private i en årrekke likevel har måttet bekoste brøyting og vedlikehold. Dette gjelder blant annet Tiabakken, Inner-Sandnes og Fagerli.

K.L.O.

10.3.2005
Bot for vold
En 21 år gammel mann er ilagt en bot på kr 10.000 for å ha slått en drosjesjofør i hodet. Dette skjedde utenfor samfunnshuset i forbindelse med en fest i romjula i fjor. Mannen sparket og slo i drosjebilen og må derfor i tillegg erstatte skader på bilen med kr 14.000.


1.3.2005
Mons Petter flytter
Mons Petterfestivalen har engasjert Bjørn Skoglund som daglig leder i 50% stilling. Festivalkontoret har det siste halvannet år vært lokalisert sammen med posten, husflidutsalget og maskinfirma A. Moan AS i det gamle bakeribygget ved koop. Nå har kontoret flyttet og er samlokalisert med turistbedriften Sulitjelma Adventure i de tidligere banklokalene i nabobygget.

K.L.O.

1.3.2005
Norgesmester fra Sulitjelma
Cato Lund fra Sulitjelma ble i helgen norsk mester i snøscooterdrag i klassen Pro Stock. I følge avisa Saltenposten satte Lund ny norsk hastighetsrekord med en toppfart på 165 km/t i løpet av de 201 meter fra start.

Les Saltenpostens artikkel.

K.L.O.


+

Per Ingberg Skjellhaug

Født 1/9 1928, død 21/2 2005


21.2.2005
Søker museumsverter
Salten Museum søker etter en person som skal være museumsvert for gruvemuseet for perioden 20.6 - 21.8 i år. I følge annonse i lokalavisene skal personen drive guiding og forefallende arbeid ved museet. Søknadsfrist for jobben er satt til 1. april. Fullstendig utlysningstekst på Salten museums hjemmesider.


21.2.2005
Bøtelagt
En person er bøtelagt med kr 6.000,- etter at han, den 15. januar i år, kjørte scooter uten gyldig løyve og uten sertifikat. En 17 år gammel gutt er bøtelagt etter å ha kjørt scooter på offentlig vei i Sulitjelma.


21.2.2005
Nytt styre i nærmiljøutvalget
Følgende personer er valgt til styret i Sulitjelma nærmiljøutvalg.
 • Bernt Gøran Lund
 • Therese Steigen
 • Raymond Mathisen
 • Helge Inge Olsen
 • Marry Arnestad


21.2.2005
Så ulven
Fra stuevinduet i Fagerli fikk Oskar Testad, sist fredag, øye på noe han mener må være en ulv. Testad sier til Saltenposten at dyret kom fra museumsområdet og fortsatte i retning av kirkegården.
Dette er ikke første gang det er sett ulv i moderne tid i Sulitjelma. For om lag ti år siden fikk reisende med bussen til Fauske se en ulv passere veien ved Drågvika, nedenfor Osbakk. Ei påske på 1990-tallet skal, etter sigende, to ulver ha kommet fra Balvatn. Disse passerte gjennom hytteområdet og forsvant over Annavatn med oppsynsmyndighetene på behørlig avstand.

K.L.O.

19.2.2005
Namsoshus solgt
Namsoshus Sulitjelma

I følge Avisa Nordland er Sandnes 29 solgt for kr 6.000,- fra Tor-Ove Ringvall til Roy Gjørv. Huset, som har stått ubrukt siden slutten av 1980-tallet, er sterkt forfallent. Tidligere eiere har vært Sulitjelma Gruber, Sulitjelma Borettslag og John Holien.
Huset er et såkalt Namsoshus og disse ble oppført i Sulitjelma i perioden 1916-1919. Navnet har hustypen fått etter sitt opphav, de ble i sin tid levert og oppført av Namsen Trælastforening i Namsos. Namsoshus ble levert i tre forskjellige utforminger, type I, II og III og er oppført på Sjønstå, i Glastunes, Furulund, på Sandnes, i Fagerli og på Jakobsbakken. Namsen Trælastforening sendte egne snekkere til Sulitjelma for å sette opp husene. Et par av disse fikk jobb som snekkere på Verket og ble værende i Sulitjelma etter at oppdraget var utført.

K.L.O.

 

 

 

 


4.2.2005
Forbedrer mobildekningen
Etter å ha mottatt en rekke klager melder Telenor Mobil at de i løpet av inneværende kvartal vil sette i drift to nye stasjoner i Sulitjelma. De nye stasjonenen skal gi bedre dekning i Sulitjelma tettsted, fra Furulund til Fagerli. I tillegg vil det også gi bedre dekning i deler av de nære fjellområdene like i vest, sør og øst for Sulitjelma.

Se dekningskart for Telenors mobildekning.

K.L.O.

+

Thormod Johan Laxaa

Født 3/10 1913, død 31/1 2005


22.1.2005
Kjøper stoler
Sulitjelma samfunnshus og Mons Petterfestivalen forsøker i samarbeid å skaffe 350 nye plaststoler til bruk under store arrangementer i Sulitjelma. Tidligere har man blitt henvist til å låne stoler fra Fauske idrettshall, noe som ikke har gått helt uten problemer. Nå skaffes det stoler slik at lokalsamfunnet blir selvforsynt. Det er sendt flere søknader om støtte og foreløpig har det kommet positive svar fra Statskog, SKS og Velferdsfondet. Bare Fauske lysverk avslo å gi støtte, og to uker inn i det nye året begrunner de dette med at sponsormidlene for 2005 alt er oppbukt. Samfunnshuset og Sulitjelma gruvearbeiderforening har allerede kjøpt 50 stoler hver og disse er ankommet samfunnshuset.

K.L.O.

22.1.2005
Veiene brøytes igjen
I et oppsalg i Saltenposten i dag sier leder av driftsutvalget i Fauske kommune, Nils Christian Steinbakk, at kommunen gjør om vedtaket om kutt i brøytingen. Steinbakk hevder at alle gruppelederne har kommet til enighet om at kommunen midlertidig går tilbake til normal kommunal brøyting resten av denne sesongen. I mellomtiden skal rådmannen avklare eier- og ansvarsforholdet til de omstridte veiene.

Les Saltenpostens artikkel.

K.L.O.

22.1.2005
"Guttemusikken" fyller femti
Førstemai Sulitjelma marg I dag er det femti år siden Sulitjelma Guttemusikk ble formelt stiftet. Høsten 1954 hadde Sulitjelma musikkorps tatt initiativet til å arrangere et notekurs for 20 gutter. Kursleder var Per Sletvoll. Korpset ble stiftet 22. januar 1955 med Ingvald Korsvik som formann, Thormod Lund ble valgt til formann i foreldreforeningen. Den 15. februar samme år ble instrumentene delt ut ved en høytidelighet på folkets hus. Tre dager senere hadde korpset sin første øvelse og første opptreden var førstemai samme år. Korpset hadde 32 spillende gutter og fem aspiranter i stiftelsesåret. I 1963 ble også jenter ønsket velkommen i korpset og navnet ble endret til Sulitjelma skolekorps.
I kveld skal korpset ha en jubileumsfest på samfunnshuset med servering av mat, musikk og lysbilder for inviterte gjester, musikere og foreldre. Korpsets første dirigent, Per Sletvoll er spesielt invitert og vil være til stede.

K.L.O.

Guttemusikkens første opptreden, utenfor Folkets hus førstemai 1955. Per Sletvoll dirigerer.

 

21.1.2005
Overtok Hjemgårdhuset
Stein Kristoffersen kjøpte tidligere i høst Sparebakens lokaler og leiligheten i andre etasje. Nå har overtatt resten av huset som besto av den gamle urmakerbutikken til Hjemgård, samt leiligheten ovenpå. I følge tinglysningen av handelen, gikk Hjemgårds del av huset for 80 000 kr. Stein Kristoffersen har tidligere kjøpt bakerigården, der han leier ut leiligheter og forretningslokaler. I høst kjøpte han opp det gamle Sanitetshuset, og den gamle lokstallen på industriområdet på Sandnes. Dette siste kjøpet deler han med en annen investor.

W.S.

21.1.2005

Brøyterot
Kommunens forsøk på å privatisere veier i Sulitjelma, ruller fortsatt videre. Flere berørte beboere har nå tatt advokat, og gjennom denne har de stilt kommunen flere spørsmål. Like etter nyttår kom svarbrev fra kommunen. I brevet fremholdes det at "Fauske kommune tar ansvar for veger bygd av Fauske kommune, men ikke nødvendigvis for veger bygd av private bedrifter som Sulitjelma Gruber AS". Tidligere har både administrasjon og politikere vært enige om at veier finansiert av Sulitjelma Gruber var kommunens ansvar etter 1983. I brevet fra kommunen er det også satt opp et regnestykke der kommunen hevder at de har ansvar for 7,4 km vei, utenom øverveien. Av dette hevder kommunen at de har kuttet 2 km, og skal fortsette å brøyte 5,4 km vei. Frem til i forrige uke brøytet de likevel bare 3, 5 km. Regnestykket og opplistingen av veier som skal brøytes viser at det ikke er samsvar mellom hva politikerne har vedtatt og det som administrasjonen lagt ut i anbudet på brøyting. Lista inneholder flere store feil, blant annet hevder kommunen at de også i framtiden skal brøyte veien til "Storligården", en privat kjerrevei som aldri noensinne har vært brøytet. I Grønli hevder kommunen at de skal rydde 350 m vei, mens de i dag bare brøyter fra hovedveien og over Grønlibrua, knapt 100 m. I anbudet på brøyting i Sulis er det også uteglemt brøyting til gruvemuseum, besøksgruve og tannlege, noe som senere er tatt inn igjen.
Brøytekuttene kan settes opp i to grupper, en der politikerne har vedtatt kutt, og en annen der administrajonen på eget initiativ har foretatt kutt, uten politisk ryggdekning. I denne siste gruppen av kutt, er flere veier nå tatt inn igjen i brøyteprogrammet, etter ordre fra teknisk etat.
27. januar skal hele brøytesaken på nytt opp i driftsutvalget, etter kommunestyrets forlangende.

W.S.

21.1.2005
Starter glassfirma
Katharina N. Lund og Carina Ellingsen planlegger i løpet av våren å starte et glasskunstverksted i Sulitjelma. I følge Avisa Nordland har kvinnene startet bedriften CK-design Sulitjelma, som skal produsere kunstgjenstander av glass. Produktene vil være bruks- og pyntegjenstander som fat, lysholdere, smykker og lignende.
I oppstarten har bedriften et investeringsbehov på kr 652.000. De har søkt Fauske kommune om et tilskudd på kr 60.000 fra næringsfondet. Formannskapet vedtok tidligere denne uka å innvilge søknaden til tross for næringssjefens innstilling om avslag.

K.L.O.


+

Harry Wilhelm Åstrøm

Født 18/8 1922, død 7/1 2005


7.1.2005
Døde i brannen
Det var Signe Evjen som omkom under brannen i en firemannsbolig i Charlotta tidligere i denne uka. Ifølge Avisa Nordland viser den foreløpige obduksjonsrapporten at hun døde av kullosforgiftning. Årsaken til brannen er fortsatt ikke klarlagt, men undersøkelsene tyder på at brannen har startet i det ene hjørnet i stuen.+

Hjørdis Stifjell

Født 16/11 1935, død 5/1 2005+

Signe Louise Evjen

Født 16/8 1922, død 4/1 2005


4.1.2005
En person omkom i brann i firemannsbolig
Husbrann Charlotta En person ble funnet død da en leilighet i Charlotta brant tirsdag kveld. Det er ikke kjent hva som er brannårsak. Brannvesenet fikk melding om brannen klokken 17.25, og etter få minutter var de på plass. Da sto flammene ut fra en av leilighetene og brannen hadde fått et slikt omfang at det så dramatisk ut for resten av firemannsboligen og et av nabohusene. Til tross for ganske frisk østavind, ble brannen raskt slukket. Også mannskap fra Fauske kom til stede, men da hadde frivillige fra lokalbefolkningen og det lokale brannvesen kontroll over brannen. To av leilighetene i firemannsboligen er totalskadd.

W.S.

3.1.2005
Store kutt i brøyting
Fauske kommune har med virkning fra 1. januar 2005 innført store kutt i snøbrøytingen. Det er et enstemming driftsutvalg som har besluttet at den såkalte "femhusregelen" skal fjernes, likeledes at veier anlagt og bekostet av Sulitjelma Gruber og som fram til i år har blitt vedlikeholdt av kommunen, skal overføres til private. Også regelen om at kommunen forestår brøyting av veier til eldre og uføre er enstemmig fjernet.
I Sulitjelma har kommunen, på bakgrunn av dette, inngått en ny fireårig brøytekontrakt med firmaet A. Moan AS. Kontrakten innebærer at brøyting i kommunal regi utgår for følgende veier;

 • Grønlibakken (fra bru over Rupsielva), Grønli
 • Hele Rupsiveien, Bursi
 • Deler av Myrveien, Bursi
 • To sideveier fra torget i Glastunes
 • Øvre del av Simonsborgbakken (Sykehushammer'n), Furulund
 • En stor del av Mons Petterveien (til Gartnermyra), Furulund
 • Langvannsveien i sin helhet, Furulund
 • Garasjerekker ved Stallbakken, Furulund
 • Vei, fra Brannstasjonen og vestover, Furulund
 • Hele veien opp til Storcharlotta, Charlotta
 • Stikkvei vest for kirka, Charlotta
 • Boliger vest for skola (Meidellvillaen etc.), Charlotta
 • Hele veien opp til Rishammar'n, Sandnes
 • Hele Hesttrøa med stikkveier, Sandnes
 • Inne på industriområdet på Sandnes
 • Alle sideveier ved boliger på Sandnes
 • Sideveier på Inner-Sandnes
 • Fagermoveien med sidevei, Fagerli
 • Jorda, Fagerli

Dersom disse veiene ønskes brøytet i framtiden må dette, i følge Fauske kommune, bekostes av beboerne selv. Mange i Sulitjelma synes at dette forsøket på å privatisere veiene er urimelig og vilkårlig. En rekke beboere har derfor engasjert advokat.
I et brev til kommunen ber advokaten om å få opplyst hvilke kriterier som er fulgt ved utvelgelsen av hvilke veier som skal utgå fra kommunalt vedlikehold og hvilke som skal opprettholdes. Advokaten bestrider at vedtakene er gyldige og hevder at veivedlikeholdet for disse veiene også i framtiden vil være et kommunalt anliggende. (Les hele brevet til Fauske kommune på nettet.)
I tillegg er mange opprørt over at veien til kirkegården kun skal brøytes "ved behov". "Behovet " vil bli definert av Fauske kommune.

Se også egen sak 7.11.2004

K.L.O.


3.1.2005
Godt nytt år
Med noen meteorologiske observasjoner fra Sulitjelma fra året som gikk ønsker Sulisavisa alle sine lesere et godt nytt år.

 
2004
 
2003
 
Dato
 
Dato
Årets kaldeste dag
11/2
( - 24,5 oC)
 
31/1
( - 24,8 oC)
Langvatn totalt isfritt
10/5
 
-
Siste frostnatt om våren
24/5
( - 0,7 oC)
 
4/5
( - 3,1 oC)
Varmeste dag
4/8
 
15/7
Første frostnatt om høsten
9/10
( -1,5 oC)
 
26/9
( - 2,6 oC)
Snøen har lagt seg første gang
28/10
   
24/9
 
Permanent snødekke fra
12/11
   
-
 
Isen legger seg på Langvatn
18/11
 
-


K.L.O


 

Oppdatert 03.12.2018
© Kjell Lund Olsen

Valid HTML 4.01 Transitional