Sulitjelma historielag

Nettbibliotek

 

 

FORRIGE

NESTE

 

Innholdsfortegnelsen

Hele dokumentet som PDF

Nettbibliotekets
startside


HOVEDSIDEN NETTBIBLIOTEK "STEDET JAKOBSBAKKEN"

 

Stedet Jakobsbakken

BYGNINGENE;
- utenom gruveanlegget, primært ikke brukt til boliger

De bygningene som lå i boligområdet på Bakken og som ikke ble brukt til bolighus, var forsamlingshuset (Festiviteten), skolen, butikken, transformatorhuset, snekkerverkstedet og en rekke fjøsbygninger.

Forsamlingshuset lå i nord- østre enden av Tjønna og ytterst i klyngen av hus på Bakken. Man brukte to betegnelser på forsamlingslokalet, enten sa man "Festiviteten" eller "Huset". ("Æ ska på fæst på Huse"). I denne bygningen møttes folk til fest, foreningsvirksomhet, kulturaktiviteter (musikk- og korøvelser, amatørteatervirksomhet, bridgekvelder) og kinoforestillinger.

Ca 60 meter fra "Huset", mot øst, lå skoleområdet, som rommet tre bygninger "Gammelskola", "Nyskola" og lærerboligen.
"Gammelskola" ble i perioden 1909 - 1915 brukt som skolebygg. I senere år rommet dette bygget en liten leilighet, et stort lagerrom for brensel og skolens utedo.
"Nyskola" (i bruk fra 1915 til 1965) inneholdt i første etasje to klasserom og et materialrom. Normalt ble bare det ene klasserommet brukt til vanlig undervisning. Det andre brukte man som gymnastikksal og som sløydsal. I andre etasje var det internat for elever fra Sagmo. I de hardeste vintermånedene var værforholdene så barske på høyfjellet at sagmoelevene ble tvunget til internattilværelse.
Lærerboligen var, som navnet sier, bolig for læreren. Siden bygget var på to etasjer, kunne det huse to lærere, noe som var tilfelle en kort periode omkring 1920. Men normalt var det bare én lærer ved skolen på Bakken.

Butikken, en filial til Sulitjelma Samvirkelag, lå vis a vis brakka "Lasarettet", i enden av sletta der bilveien munnet ut fra og med 1936. Butikken kalte folk "Koop" eller "Koopen". ("Æ ha vært på "Koop" å kjøpt kvalkjøtt").
Butikkbygningen rommet butikklokale, lagerlokale og kontor. I tillegg hadde bestyreren leilighet i bygget, og der var også en hybelleilighet i andre etasje. Oftest var det en butikkbetjent som bodde der.
Utenfor butikken på kortsiden av bygget hadde man "Koopplattingen", en platting for mottak av varer. For å få varene brakt fra taubanestasjonen til kooplattingen, hadde man konstruert en innretning med en lastekibb som ble drevet av en elektrisk motor på taubanestasjonen. Hjulene gikk på en tykk wire som var spent fra stasjonen til en kraftig bukk tett inntil "Koopplattingen", og draglina gikk over et stort hjul på bukken. Luftspennet var på et par hundre meter. Kibba stoppet kant i kant med plattingen.
Fram til like etter siste krig foretok man utdeling av melk i ei bu som lå i den midtre delen av Bakkensamfunnet (ved den øvre enden av Tjønna, ikke langt fra brakka "Kampen"). For å slippe å frakte de tunge melkespannene fra "Koop" til melkebua ("Mælkutsalget" kalte folk bua), flyttet man melkebua til "Koopplattingen" slik at spannene kunne tas fra kibba og direkte inn i bua. I 1950- årene rev man den enkle melkebua og satte i stedet opp et større bygg som rommet "melkutsalg" og postsorteringsrom i første etasje og en leilighet i andre etasje. Bygget lå vegg i vegg med butikken. Hele bygningkomplekset, dvs. den gamle butikken og det nye bygget, kalte man "Koop".

I sentrum av Bakkensamfunnet, ved øvre enden av "Tjønna", lå et kvadratisk formet transformatorhus, der høyspentstrømmen ble transformert ned til bruk i bolighusene. Dette var den eneste bygningen i boligområdet som var oppført i betong.
Snekkerverkstedet lå ved siden av brakka "Kapstø".
Om fjøsbygningene, se nedenfor

 

Kontakt historielaget; historielaget@sulitjelma.com
© Sulitjelma historielag