Sulitjelma historielag

Nettbibliotek

 

 

FORRIGE

 

 

Innholdsfortegnelsen

Hele dokumentet som PDF

Nettbibliotekets
startside


HOVEDSIDEN NETTBIBLIOTEK "STEDET JAKOBSBAKKEN"

 

Stedet Jakobsbakken

BYGNINGENE;
- boliger samt bygninger knyttet til disse

De aller fleste bolighusene for arbeiderne på Bakken (som ellers i Sulitjelma) ble kalt for brakker. Dette var store bygninger som rommet leiligheter for flere familier eller store fellesrom for "lauskarer".

I 1900 var det bygd to bolighus på Bakken. Det ene var "steinhuset" "Toa", som stod nær gruveinngangen (nevnt ovenfor på side 10). Med "steinhus" menes at første etasje var murt opp av stein, mens andre etasje og taket var bygd av tre. Mens Verket skjerpet seg fram til de beste malmforekomstene i området rundt Bakken, bygde de tre slike steinhus, det første, "Ena", ble satt opp ved Anna gruve, det andre på Bakken, derfor navnet "Toa", og det tredje ved Helsingborg gruve, huset der fikk da navnet "Trea", og området rundt huset ble for alltid hetende "Trea".
Det andre huset som var bygd på Bakken i 1900, var "Fira". Det var oppført av plank og var plassert nedenfor gruva, i den delen av terrenget der det senere boligområdet skulle komme.

I perioden fram mot 1918 gjorde Verket ferdig det som i alle år senere skulle utgjøre størsteparten av boligmassen på Bakken. Flere av brakkene var på to etasjer med loft, og de inneholdt fire leiligheter eller mer. Fire brakker var på bare én etasje.
Hvert bolighus hadde sitt navn; det var nødvendig for å kunne orientere seg på stedet. Navnene var spesielle og oppstod ut fra tilfeldigheter rundt byggingen av dem eller ut fra hvem som bodde i dem.

Tre av brakkene var opprinnelig bygget andre steder. Da de ble gjenreist på Bakken, fikk de navn etter de stedene der de hadde stått opprinnelig. Den største brakka på Bakken var "Kabelvåg", som hadde vært hotell i Kabelvåg i Lofoten. "Kapstø" hadde hatt hadde hatt en lignende funksjon på stedet Kapstø i Saltenfjorden, og "Kåfjord" hadde vært boligbrakke på industristedet Kåfjord i Finnmark.
To brakker ble bygd omtrent samtidig med to skip som er berømt i skipsfartshistorien, og brakkene fikk navn etter disse skipene: "Titanic" og "Lucitania".
"Beiarbrakka" og "Saltdalsbrakka" ble oppkalt etter hjemstedet til flertallet av de lauskarene som bodde der.
Én brakke ble opprinnelig satt opp som hestestall ved gruveinngangen på Bakken. Men da det ikke lenger var behov for hester som trekkraft i gruvearbeidet, ble bygningen revet, flyttet til boligområdet og fikk innredet to leiligheter. Den beholdt navnet etter sin tidligere funksjon: "Stallbrakka".
To brakker fikk navn etter visse "funksjoner"/aktiviteter som i en viss periode foregikk i dem. I én av brakkene internerte de for en tid ei jente som hadde fått difteri - av denne tildragelsen ble navnet "Lasarettet" hengende ved brakka.
I en annen brakke bodde en familiemann med et sterkt kristent livssyn. Han åpnet leiligheten for Frelsesarmeen, som fikk holde møter der. Navnet på brakka ble etter det "Frelsesarmeen", eller "Frælsarmeen", som bakkenfolket sa.
En brakke hadde navnet "Hjemmet" (med tydelig uttale av t'en i utlyden). Det har ikke vært mulig å finne årsaken til dette navnet.
Det var kamp om å få seg tildelt de beste leilighetene i perioden da Verket bygde brakkene. Da det led fram mot ferdigstillelse av én av dem, var kivingen så sterk at navnet på brakka ble "Kampen".
Én brakke kom tydeligvis som et velkomment nytt tilskudd til bygningsmassen på stedet, og navnet ble "Nybrakka". Etter en tid var et nytt bygg klart til innflytting, da var Nybrakka" ikke helt ny lenger, og så kom betegnelsen "Gammelnybrakka". I ettertid vekslet man mellom betegnelsen "Nybrakka" og "Gammelnybrakka".
Arbeidslederne hadde sin brakke: "Stigerbrakka". Overstigeren hadde enebolig, "Villaen" var navnet på den. Opprinnelig var denne bygningen satt opp som butikkbygg og fungerte som det fram til den private kjøpmannen ble utkonkurrert av samvirkelaget i årene like før 1920.
"Fira", som ble nevnt ovenfor, rommet en leilighet for folk som i kortere eller lengre tid oppholdt seg på Bakken i verksledelsens tjeneste. I tillegg var det i bygget rom der stigerene og verksskriveren utførte kontorarbeid og et rom for postsortering. På grunn av kontorvirksomheten i bygget ble det etter hvert kalt med to navn, "Fira" eller "Kontoret".
I 1957 ble den gamle "Fira" revet. Man satte opp et nytt og større bygg som nå rommet et større kontor, en vel utstyrt leilighet til disposisjon for verksledelsen, i tillegg til leilighet for en familie som hadde som oppgave å være vertskap for representanter for verksledelsen nå denne brukte bygget. Postsorteringsrommet ble utelatt og plassert i det større bygget ved "Koop" (Se ovenfor side 12).

Helt fram til de senere årene da det var drift på Bakken, var det kamp om å bli tildelt gode leiligheter. Da husmangelen var på sitt verste, i 1930- årene, åpnet Verket for at arbeidere kunne sette opp sitt eget hus på en tomt som de fikk leie billig. Fire familier nyttet tilbudet og bygde eneboliger. Disse byggene fikk navn etter mennene i familiene som bygde: "Edinhuset", "Valterhuset", "Leonardhuset", og "Auberthuset". Området der disse bygningene stod, kalte man "Byggan".
Av disse privathusene ble Leonardhuset brent av tyskerne under krigen. Valterhuset og Edinhuset ble etter krigen overtatt av Verket. Bare Auberthuset forble i privat eie. (Edinhuset ble revet i 1961, Valterhuset er i dag fritidsbolig for en privat familie, det samme er Auberthuset.)

Under 2. verdenskrig bygde Verket to lauskarsbrakker i den sør- østlige utkanten av området som dannet Bakkensamfunnet. Disse brakkene lå nær privathusene som ble nevnt ovenfor, av den grunn fikk de navnet "Nybyggan". Man regnet disse for ett - og gav ikke spesielt navn på bygg nr. 1 og bygg nr. 2. Var det snakk om personer som bodde der, orienterte man seg etter hvem som var kokke i bygget. ("Han bor hos ho Agnes Tverå"). Alle visste navnet på kokkene til enhver tid.

I årenes løp endret man navnene på noen av brakkene. Omkring 1950 hadde følgende navneendring skjedd:

"Lucitania": "Steigenbrakka" etter familien Steigen som bodde der. (Også "Leonard- brakka", etter Leonard Larsen, ble brukt.)
"Beiarbrakka": "Badet" (brakka var nå omgjort til bad for arbeiderne og for familiefolk).
"Saltdalsbrakka": "Sykestua" (p.g.a. at legekontoret lå i en del av denne. Bedriftslegen hadde kontordag på Bakken hver torsdag.) Navnet "Klettbrakka" ble også brukt- etter familien Klette som hadde bodd der.
"Frelsesarmeen": "Lundebrakka" eller"Norumbrakka" eller "Gerhardbrakka" eller "Paulsenbrakka" (etter familier som bodde der).
"Hjemmet": "Engelsenbrakka" eller "Martinbrakka", eller "Guvågbrakka" (etter familier som bodde der).

Så og si alle brakkene hadde kjeller under hele grunnflaten. Kjelleren var inndelt i en forholdsvis romslig vaskekjeller, utrustet med benker, ovn og jerngryte til vasking og koking av klær. I tillegg til vaskerommet, var kjelleren inndelt i boder som beboerne brukte til oppbevaring av mat (for eksempel poteter og grønnsaker, hermetisert mat).
Flere brakker hadde store kvistrom. Disse ble inndelt i felter, som så ble tildelt hver familie til bruk som lagerplass. I "Kabelvåg", den største brakka, innredet man to leiligheter i kvistetasjen. (Familiene der bodde "på Kabelvågkvestn", sa bakkenfolk).

Størrelsen på leilighetene var noenlunde lik. De fleste inneholdt to rom og kjøkken, i tillegg til gang og spiskammer. Størrelsen på rommene kunne variere fra brakke til brakke Noen få leiligheter var så "luksuriøse" at de var på tre rom og kjøkken. Utrustningen med innlagt vann, strøm og ovner til oppvarming var også noenlunde lik fra leilighet til leilighet

Til hvert bolighus satte Verket opp et uthus og et utedo (gammeldass). Både uthusene og utedoene hadde forholdsvis stor grunnflate og var inndelt slik at hver familie hadde sitt avlukke som de kunne holde avlåst.

Måten hver familie brukte uthusene var individuell. Vanligvis ble de anvendt som lagerrom. Men noen innredet et lite verksted for praktiske småreparasjoner.

Alle utedoene hadde samme type stamp under dobenken. Stampen var ca 50 cm i diameter nede og med skrånende vegger, slik at diameteren oppe var ca 70 cm. To solide jernhandtak gjorde det greit å løfte stampen selv med fullt innhold. Så store stamper gjorde dotømming ("skjitkjøring", sa bakkenfolk) til en tomannsjobb. I bakkant av hver dobygning var en innretning, enten luker eller en korridor, som "skijtkjørerne" brukte for å komme til stampene. Utedoene var i bruk til i 1950- årene. De ble revet gradvis etter hvert som Verket fikk lagt inn vannklosett i hver brakke (i de fleste tilfellene i kjelleren).

Nevnes bør også at hver familie hadde sin egen kullkasse ("kålkasse", sa bakkenfolk), og sin egen søppelkasse. Kullkasse og søppelkasse var like i størrelse og form (ca 1,5 x 1 x 0,5 meter, med lokk som skrådde nedover). Disse kassene var plassert der man ved hver brakke fant det mest praktisk.

Fram til omkring 1950 var lønnsforholdene slik at familiene ikke hadde bedre økonomi enn at de levde "fra hånd til munn", stort sett. For dem som ønsket å "spe på" økonomien, tillot Verket at arbeiderne hadde jordbruk som tilleggsnæring. Mange benyttet muligheten og bygde seg fjøs og ryddet jordstykker til slåtteteiger. På det meste var det ca 30 fjøsbygninger på Bakken.
Flere av fjøsene ble bygd på og nedenfor en forhøyning i terrenget overfor "Gammelnybrakka" og "Frelsesarmeen"; denne haugen ble derfor kalt "Fjøshaugen". Men det var også fjøsbygninger ved "Kåfjord", "Lucitania" og "Hjemmet".
En stor hestestall, som også rommet plass til annet husdyrhold, lå nær "Kapstø" og nesten vegg i vegg med snekkerverkstedet. (Loftsetasjen i stallen, "Stalloftet", brukte man til lagerrom for snekkermaterialer.)

Slåtteteigene ryddet man der terrenget rundt boligområdet var noenlunde flatt. I årenes løp utgjorde slåtteteigene omkring 50 mål. Det største sammenhengende arealet lå østvendt, i de slake skråningene ned mot "Elvedalen". Området ble kalt "Støkkan".

Den siste nytilføringen av bygninger på Bakken kom i 1960- årene, etter at bakkenfolk anskaffet seg privatbiler. Da satte flere opp garasjer langs den siste sletta av bilveien før den munnet ut ved "Koop". Til sammen kom det opp ca 10 garasjer. Den største av dem var bygd for stedets traktor, den som avløste hesten i transporttjenesten.

_______________

Som det fremgår av fremstillingen ovenfor ble det etter hvert en ganske stor bygningsmasse på Bakken.
Anleggsbygningene, som stort sett lå under samme tak, dekte et anselig areal i fjellsiden ovenfor boligområdet.
I boligområdet var det på det meste noe over 60 bygninger på Bakken (med stort og smått).
Etter krigen ble tallet på bygninger gradvis redusert.
Husdyrholdet opphørte som tilleggsnæring, og fram mot 1960 ble fjøsbygningene revet.
I 1950- årene var utedoenes tid forbi.
Følgende bolighus er forsvunnet siden 1940:
"Leonardhuset", som tyskerne brant i 1944, "Edinhuset", som ble revet i 1961, "Titanic", som brant i 1966, "Stallbrakka", som ble revet i 1966.
Alle anleggsbygningene er sanert og gruveinngangen blokkert. Det eneste som er latt igjen, er det store betongfundamentet med wirehjulet til hovedheisen. Tidligere stod dette inne i "Tårnhuset". Nå er huset revet, og fundamentet står igjen som en bauta over en tid og en virksomhet som var.

I dag, over 30 år siden driften opphørte, anvendes samtlige gjenværende bolighus, enten til fritidsformål eller til den virksomhet som "Norsk luthersk misjonssamband" driver. For en som er født og oppvokst på Bakken, er husene slik de står i dag, minnesmerker på samme måte som betongbautaen oppe i fjellsiden. De står der som "skall" over den funksjon og over den sammenheng som de en gang fungerte i.

 

Kontakt historielaget; historielaget@sulitjelma.com
© Sulitjelma historielag