Sulitjelma Samfunnshus A/L

Vedtekter

 
 

 § 1. Selskapsform.

Sulitjelma Samfunnshus A/L er et andelslag med vekslende medlemstall, vekslende kapital og begrenset ansvar.

 

§ 2. Formål.

Formålet med andelslaget er å reise og drive et samfunnshus for dermed å skaffe stedets innvånere et høvelig samlingssted med rom for møter, fester, kino- og teaterframsyninger, kafé, bibliotek, studierom, folkebad, idrettslokaler, kontorer etc.

Andelslaget har ikke erverv til formål.

 

§ 3. Bruken av huset.

Samfunnshuset skal stå åpent for alle lovlige formål. Ingen må stenges ute på grunn av sitt religiøse eller politiske program, eller av andre grunner som er i strid med toleransens krav.

Huset disponeres for øvrig slik som andelslagets organer finner det formålstjenlig under hensyntagen til husets økonomi og til de sosiale og kulturelle formål som huset skal gi plass for. Leievilkårene skal være de samme for alle som bruker huset enten det er andelshavere eller leiere.

De organisasjoner som har flest andeler i huset og som har bidratt mest til reisingen av dette, kan gis en viss fortrinnsrett når det gjelder leie av lokaler.

I tilfelle tvist om hvorvidt samfunnshuset blir disponert etter disse regler fungerer Kirke- og undervisningsdepartementet som ankeinstans.

 

§ 4. Andelene.

Andeler i laget kan tegnes av organisasjoner, institusjoner og enkeltpersoner i form av kontantinnskudd, naturalia eller dugnadsarbeid. Andelshaverne har intet ansvar for lagets forpliktelser ut over de tegnede andeler.

Hver andels verdi er kr. 100,00 (A-gruppen) eller kr. 50,00 (B-gruppen). Det føres særskilt protokoll over andelseierne og andelenes fordeling. A-gruppen dannes av de organisasjoner og institusjoner som har andeler i laget.

B-gruppen dannes av de enkeltpersoner som har tegnet andeler.

 

§ 5. Overdragelse av andeler.

Overdragelse av andeler kan ikke skje uten representantskapets samtykke.

Andelshaverne innen A-gruppen har forkjøpsrett til andeler innen B-gruppen.

 

§ 6. Andelslagets besluttende organer.

Andelslagets besluttende organer er;

a)                                Representantskapet

b)                                Styret.

 

§ 7. Representantskapet.

Til å ivareta andelslagets interesser velger andelshaverne et representantskap hvor hver representant har 1 stemme.

Til representantskapet velger andelshaverne innen A-gruppen medlemmer etter følgende regler;

  5-25 andeler velger 1 representant (er)

26-50      "          "      2         "

51 - 75    "          "      5         "

76 - 100  "          "      4         "

101 eller flere     "      5         "

Representasjon fra andelshaverne regnes etter antall innbetalte andeler. Andelshaverne innen B-gruppen har til sammen rett til inntil 5 representanter etter samme skala som bestemt for A-gruppen. Representantene fra B-gruppen velges på et eget møte av andelshaverne innen denne gruppe. Styret sørger for innkalling til møtet.

For hvert medlem av representantskapet velges en personlig varamann. Representantskapet velges for kalenderåret.

Innen januar måneds utgang må alle valg til representantskapet være foretatt og skriftlig meldt til andelslagets styre.

 

§ 8. Representantskapets møter.

Representantskapet holder ordinært 1 årsmøte og 1 halvårsmøte.

Innkallinger til representantskapet skjer gjennom lokalpressen, ved brev eller oppslag. Innkalling med foreløpig dagsorden sendes ut minst 1 måned før møtenes avholdelse. Forslag som ønskes behandlet på møtet må sendes styret minst 14 dager før møtene avholdes. Endelig dagsorden sendes ut 1 uke før møtenes avholdelse.

Representantskapet er beslutningsdyktig når minst 2/5 av representantskapet er til stede.

Representantskapet kan ikke treffe beslutninger i andre saker enn de som er oppført på dagsordenen.

De andelshavere som ikke er representert på møtene, er bundet av de beslutninger som fattes.

Representantskapets forhandlinger ledes av en ordfører som velges av og innen representantskapet. Andelslagets styre, revisorer og kontrollkomité deltar i representantskapets møter dog uten stemmerett.

Over forhandlingene føres protokoll som ved møtenes slutt oppleses til vedtakelse og undertegnes av representantskapets ordfører og kontrollkomiteen.

 

§ 9. Representantskapets årsmøter.

Representantskapets årsmøter er selskapets høyeste myndighet. Det holdes innen utgangen av februar måned og behandler ordinært følgende dagsorden;

1.    Styrets beretning og regnskap.

2.    Styrets forslag til budsjett for det kommende år samt økonomiske disposisjoner for øvrig.

3.    Valg på styremedlemmer samt formann og kasserer.

4.    Valg på revisor og kontrollkomité.

5.    Andre saker som er oppført på dagsordenen.

Til forberedelse av valgene på årsmøtet velger det sist avholdte representantskapsmøte en valgkomité på 5 medlemmer.

 

§ 10. Representantskapets halvårsmøter.

Representantskapets halvårsmøter holdes innen utgangen av september måned til behandling av regnskap pr. 1. juli og andre saker oppført på dagsordenen.

 

§ 11. Ekstraordinære møter i representantskapet.

Ekstraordinære møter i representantskapet kan innkalles av styret, eller når andelshavere som representerer minst 1/5 av andelene forlanger det.

På ekstraordinære møter kan bare behandles de saker som er oppsatt på dagsordenen for disse møter.

 

§ 12. Styret.

Andelslagets styre skal bestå av 5 medlemmer med varamenn. Minst 3 av styremedlemmene skal representere A-gruppen.

Styret velges for 2 år. Av dem som er valgt ved første valg, uttrer 2 etter ett års forløp, deretter de som har tjenestgjort lengst.

De nye medlemmer tiltrer straks. Hvis et medlem av representantskapet blir medlem av styret, inntrer hans varamann som medlem av representantskapet. Styrets formann og kasserer velges på årsmøte i representantskapet mens nestformann og sekretær velges av og innen styret.

Styret er beslutningsdyktig når over halvparten av dets medlemmer, hvorav formannen eller nestformannen, er til stede.

I tilfelle stemmelikhet gjør fungerende formanns stemme utslaget. Styret iverksetter representantskapets vedtak og treffer mellom representantskapets møter de beslutninger som administrasjonen av samfunnshuset gjør nødvendig.

Styret har ikke adgang til å selge, pantsette eller på annen måte behefte lagets faste eiendommer eller inngå kausjonsforpliktelser av noen art, eller anvende lagets inntekter til annet enn nødvendige utgifter til vedlikehold og drift.

Over styrets forhandlinger føres protokoll som underskrives av samtlige tilstedeværende medlemmer.

Styret binder andelslaget ved formannens, eller i dennes fravær, nestformannens underskrift.

 

§ 13. Forretningsfører, vaktmester og annen arbeidshjelp.

Forretningsfører, vaktmester og annen arbeidshjelp ansettes av styret etter at representantskapet har godkjent opprettelsen av slike stillinger. Forretningsfører og vaktmester er direkte underlagt styrets ledelse og kontroll og vedkommende plikter å rette seg etter de pålegg som styret og dets formann gir.

Vaktmesteren er også underlagt forretningsførerens arbeidsledelse og har å rette seg etter de pålegg som forretningsføreren og/eller styret og dets formann gir ham.

For begge stillinger gjelder instrukser utarbeidet av styret og godkjent av representantskapet.

 

§ 14. Regnskap og budsjett.

Andelslagets styre sørger for at det føres tilfredsstillende regnskaper.

Regnskapet følger kalenderåret og gjøres opp og avsluttes pr. 31. desember.

Årsregnskap og status med revisors og kontrollkomiteens påtegning, samt forslag til budsjett for følgende driftsår sendes representantskapets medlemmer sammen med innkallingen til representantskapets årsmøte.

 

§ 15. Revisjon og kontrollkomité.

Til å foreta betryggende revisjon av selskapets bokførsel og disposisjoner velger representantskapets årsmøte en eller flere revisorer med nødvendig fagkunnskap. Revisjonen utføres etter de instrukser som representantskapet bestemmer. Hvis selskapet har ansatt revisor, velger representantskapets årsmøte en kontrollkomité på 5 medlemmer som gjennomgår revisjonens anmerkninger og styrets protokoll og avgir innstilling til årsmøtet.

 

§ 16. Endringer i vedtektene.

Endringer i vedtektene kan bare foretas på ordinært årsmøte i representantskapet og krever minst 2/3 flertall av de avgitte stemmer. Endringen må godkjennes av Kirke- og Undervisningsdepartementet.

Forslag fra andelshaverne om endringer i vedtektene må være kommet til styret senest 3 måneder før representantskapets årsmøte.

 

§ 17. Oppløsning.

Vedtak om oppløsning av andelslaget eller overdragelse av formuen som helhet kan bare fattes på årsmøte i representantskapet hvortil andelshaverne er innkalt. Slike vedtak må godkjennes av Kirke- og Undervisningsdepartementet.

For at oppløsning eller overdragelse av formuen skal kunne vedtas, kreves at minst 2/3 av stemmene er representert og at minst 2/3 av de avgitte stemmer er for forslaget. Er ikke 2/5 av stemmene representert på møtet, kan oppløsning eller overdragelse av formuen likevel vedtas, hvis 2/3 av de møtende på et nytt møte hvortil alle andelseiere er innkalt med minst 1 måneds varsel, stemmer for forslaget, og da uten hensyn til antallet av representerte stemmer.

Skulle Sulitjelma Samfunnshus A/L noen gang bli oppløst, tilbakeføres huset til Sulitjelma Samorganisasjon. Det forutsettes funnet en ordning med de øvrige andelshavere, Verket og Kommunen for den fremtidige drift, overensstemmende med mønstervedtektenes §§ 2 og 3.

 
 

© Kjell L. Olsen
2010