www.sulitjelma.com

 

Tilbake til

forsiden

Ansvarlig;
Kjell Lund Olsen

 
Sulisavisa logo


7.11.2007
Sulitjelma stiller lag i First Lego League
Havørn  

Foto; Wenche Spjelkavik
Team Robokus med Sabrina, Barbro, Ingrid, Janina, Vegar, Stine, Patric, Erik og Thomas.

 

Tre ulike oppgaver har 5. klassingene jobbet med, det har vært bygging av en robot som skal gjøre forskjellige oppgaver, og en stand de skal sette opp i Bodø, der de skal vise egenprodusert film fra det de har jobbet med. Elevene har også egen hjemmeside på internett. Til forskningsoppgaven om energi og energisparing valgte klassen å ta for seg huset der barnehagen holder til.
- Vi undersøkte hvor mange lyspærer og ovner de hadde, og så skulle vi foreslå hvordan de kunne spare energi, forteller Janina og Stine, som skal presentere prosjektet foran et dommerpanel i Bodø.
For å få vite mer om alternative energiformer har elevene studert både vindmøller, solceller og varmepumper. De har vært på besøk hos SKS i Fagerli og sett film om vannkraft. Hos SKS fikk de også hjelp til å måle varmetapet på barnehagebygningen.
- Vi hadde et kamera som viste hvor energien i huset lekker ut, og i barnehagen så var det i hushjørnene, langs gulvene, rundt de nye vinduene og rundt ventilene, forteller klassen.
Elevene fant snart ut at solceller ikke var noe å satse på, på grunn av mørketiden. Små vindmøller leverer "likestrøm" og ikke "vekselstrøm", som er det man bruker i elanlegg i hus. Og så brukte barnehagen såpass lite strøm, at utgiftene til varmepumpe heller ikke lønte seg.
- Om vinteren fyrer de med bjørkeved, og de hadde en veldig god fyringsovn. De brukte bare en favn ved i året, slår elevene fast.
Elevene har derfor anbefalt barnehagen å etterisolere huset og stanse varmelekkasjene. Guttene i klassen brukt mye tid på å ringe til byggefirmaer for å få priser på etterisolering og på dørpumper, slik at dørene ikke skal stå åpne.
- Vi må jo også tenke på at dørene skal være slik at ikke småungene klemmer fingrene i døra, hvis den lukker seg for fort, sier Thomas.
Ringerunden resulterte i at elevene nå vet at etterisolering koster kr 220 000 inkludert merverdiavgift. Og ei dørpumpe koster kr 1 428.
Sulisavisa garanterer at hele lokalsamfunnet kan være stolte over å ha slike elever på vår skole, uansett hvordan de hevder seg i konkurransen. Har du bruk for et godt råd om hvordan du kan spare strøm, spør disse elevene, de har garantert mye kunnskap og temaet.

W.S.

Link til Robokus' egne nettsider


 

Oppdatert 07.11.2007
© Kjell Lund Olsen

Valid HTML 4.01 Transitional