Sulisavisa


        - 2008
        - 2007
        - 2006
        - 2005
        - 2004
        - 2003
        - 2002
        - 2001


Ansvarlig;
Kjell Lund Olsen

 
  Sulisavisa


30.4.2009
Harry Evjen ser tilbake
Harry Evjen  

Foto; Kjell L. Olsen

Harry Evjen forlater nå kontorplassen på gruvemuseet.

Som ung pensjonist kan Harry Evjen likevel se tilbake på 40 år i arbeidslivet. - Når jeg nå ser tilbake var de første årene i gruva de triveligste. Da var ennå alle gammelkarene der. Etter at verket midt på 1970-tallet gjennomførte fortidspensjonering av alle over 60 år, ble det en annen sammensetning av arbeidstokken. Det ble et annet miljø.
Harry startet i arbeid hos Sulitjelma Gruber like etter han var ferdig med militærtjenesten i 1969. - Jeg fikk først arbeid i stein- og jordavdelinga. Etter et fryktelig grisete oppdrag med kloakken i Glastunes krevde både jeg og Ingart Hansen å få kloakktillegg. Det var ikke formann Nesje enig i, og vi røk uklar. Da var det å gå på kontoret og si fra om at jeg ønsket annet arbeid, og dermed havnet jeg i gruva. Etter en tid som lærling, dro jeg til Trondheim og gikk Statens bergskole i perioden 1972-1974. Tilbake igjen i Sulis fikk jeg jobben som stiger i den gjenåpnede Mons Petter-gruva. I 1980 ble jeg overstiger der. Da Mons Petter ble avviklet i 1986 ble jeg overført til Hankabakken, men de siste årene ble det bare fokus på produksjon, og et evig mas om tonn. Så da muligheten bød seg i 1987, sluttet i gruva og gikk over til jobb i Saulo.
- I 1991 ble jeg tilbudt jobben ved gruvemuseet. Det ble valgets kval, det var mye å sette seg inn i. Allerede i 1993 ble forsøket med besøksgruve startet opp, og det har ligget nærmere mitt fagfelt, sier den tidligere gruvestigeren. Jeg har aldri vært særlig glad i å sitte bak et skrivebord, slår Harry fast.
Som vert på museet har det blitt mye helg- og kveldsarbeid, det ser han frem til å slippe. Årene i gruva har nok også satt sitt preg på helsa, selv om Harry er en ung pensjonist. - Jeg har hus som skal holdes ved like, og jeg skal reise og trimme, men har ingen store planer. Jeg lover at jeg ikke skal bli noen syvende far i huset her, men jeg vil selvfølgelig bistå og hjelpe til om det blir behov for det, sier den unge pensjonisten.

K.L.O.

 
 

Sulitjelma hytteforening


I gruva
Barneboka
"I Gruva"
av Wenche Spjelkavik

I salg nå


Kobberløpet

KOBBERLØPET


flowbeePer L. Mosti

Sulispodcast

Hør lydopptak fra kulturarrangementer i Sulitjelma.

Næringsfellesskap


Oppdatert 11.05.2009
© Kjell Lund Olsen

Valid HTML 4.01 Transitional